Selecteer een pagina

PROJECTINFO

PROGRAMMA:            56 appartementen van 50,  60 & 70 m2
OPDRACHTGEVER:  Van Wijnen Zuid / WEL
GROOTTE:                   6300 m2
LOCATIE:                     Kerkwerve, Etten-Leur
PERIODE:                     2013-2014
BEELDEN:                    Stijnstijl Fotografie 
OPMERKING:              Ontwerp is gemaakt als onderdeel van Zecc Architecten

Design & Build

Door de Woningstichting Etten-Leur werd een Design & Build selectie uitgeschreven richting enkele (ontwikkelende) bouwbedrijven. Door Van Wijnen Zuid werd Zecc Architecten, waar Steven Nobel toen partner was, gevraagd om mee te doen om in 7 weken tijd een VO-plus te ontworpen.

Selectiecriteria waren onder andere kwaliteit, zorgvuldige baksteendetaillering, functionele plattegronden en bouwkosten. Deze beoordelingscriteria werden in een juryrapport gewogen middels verschillende factoren. Steven Nobel had de taak samen met Niels Dusee van Van Wijnen, om te zorgen dat het gehele Design & Build team deze criteria in balans wisten te verenigen tot een winnende inzending.

LEVENDIG GEVELBEELD

Doordat de begane grond woningen aan de straatzijde worden ontsloten en de woningen erboven juist via een galerij aan de achterzijde, ontstaat er een mooi wisselend / gelaagd gevelbeeld dat qua korrelgrootte past in een gemeente als Etten-leur. In eerste oogopslag is het haast niet duidelijk dat het gaat om gestapelde appartementen.

Door in het ontwerp naast de voordeur bij alle woningen een bankje in het ontwerp mee te nemen worden ontmoetingen tussen bewoners gestimuleerd. Dat heeft in Stevens ogen een positief effect op de sfeer en het contact tussen de bewoners.

typen

In het gebouw zitten appartementen van verschillende groottes. De diepte en breedte varieert bij sommige stramienen. Op de kop is de oriëntatie een kwartslag gedraaid om zo een mooi einde van de twee bouwblokken te maken.

Bij veel reguliere galerij appartementen zitten de slaapkamers vaak aan de galerijzijde. Om echter ook middels de plattegrond bij te dragen aan de sociale cohesie tussen de bewoners onderling, is hier juist een eetkamer gemaakt aan de galerij zodat je de medebewoner langs kan zien lopen.

In het ontwerp is rekening gehouden met logische en handige bergruimte. Zo is in de slaapkamers een nis meeontworpen voor een kledingkast.

balkonkast

Op de balkons aan de straatzijde zijn balkonkasten bedacht, om zo een rommelig beeld te voorkomen. Hier kunnen bierkratten, vuilniszakken en dergelijke een plek  krijgen en beinvloeden ze niet het straatbeeld. Daarnaast doen ze ook dienst als privacyscherm tussen de balkons onderling.

Constructief hebben ze ook een functie, want er zit een verdiepingshoge console in die de twee boven elkaar liggende balkons draagt. Kortom 3 vliegen in 1 klap.