Selecteer een pagina

PROGRAMMA:            18 oeverwoningen
LOCATIE:                      Culemborg (Parijsch)
GROOTTE:                   circa 130m2
OPDRACHTGEVER:  Heijmans B.V.
PERIODE:                     2017

 

Opgave

In opdracht van Heijmans Vastgoed B.V. heeft Steven Nobel opdracht gekregen om een onderzoek te doen naar een woning typologie voor 18 woningen in 4 blokken van 4 en één twee-onder-1-kapper in de nieuw te bouwen wijk Parijsch in Culemborg.

De doelgroep van deze wijk bestaat voornamelijk uit lokale starters. Heijmans heeft echter ook de ambitie om de regionale markt hier te bedienen dus was de vraag: Hoe krijgen we mensen vanuit de regio ook naar Culemborg. Om die reden hebben zij 3 architecten uit regio Utrecht gevraagd om een ontwerp te maken voor deze locatie.

de wijk

De nieuw te bouwen wijk wordt ook wel “Wijk van Avontuur” genoemd.

Binnen de wijk valt op dat er veel afwisseling is, veel bijzondere architectuur en ook andere woonvormen. Het is een duurzame wijk. Een wijk die niet is aangeharkt, niet te braaf is, niet gemaaid gras heeft met avontuurlijke paden, een moestuin en boomgaarden.

De Oeverblokken grenzen aan een oeverpad. Dat wandelpad heeft allerlei speelelementen in zich en zal een walhalla zijn voor spelende kinderen.

plattegrond

Via een kleine functionele voortuin aan de noordzijde is de voordeur en de berging van de woningen te bereiken. Hier is tevens een mogelijke aparte ingang voor de flexkamer. Deze kan door de bewoners op verschillende manieren worden gebruikt. Er kan een klein kantoor aan huis gehouden worden, een tienerkamer, maar het kan ook een speelkamer zijn waar de kinderen met hun vieze schoenen door naar binnen kunnen zonder het hele huis te bevuilen na het spelen in de omgeving.

.

 

privacy

Om vanuit de woning en de buitenruimte op het zuiden genoeg privacy te hebben is er gekozen om de buitenruimte hier te verhogen. Op deze manier kun je vanaf je terras over de wandelaars heen kijken richting de oever, maar kun je als bewoner ook je kinderen goed in de gaten houden vanaf je verhoogde buitenruimte. Dit is een natuurlijke manier van privacy creëren zonder dat hier een schutting voor nodig is. Door een schutting of bergingen langs het oeverpad krijg je namelijk een achterkant gevoel terwijl hier juist de kwaliteit zou moeten zitten.  

tussenwoning

De tussenwoning kent een zeer intieme buitenruimte op het zuiden. De buitenruimte lijkt in het volume gedrukt te zijn. Deze buitenruimte zorgt voor een goede privacy tussen de buitenruimten onderling. Niet alleen visuele privacy, maar ook qua geluid, omdat er een daadwerkelijk gebouwd volume tussen zit.

Door de buitenruimte iets te verlagen kijk je vanuit je woonkamer niet tegen je tuinmeubilair aan, maar er juist overheen naar de oever.

<iframe width="100%" height="100%" class="wrapper" border: none;" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="true" src="https://kuula.co/share/7lDvH?fs=1&vr=0&thumbs=1&chromeless=0&logo=0"></iframe>

hoekwoning

De buitenruimte van de hoekwoning is voornamelijk schuin opzij gericht.

Op de beletage is de woon/kook en eetkamer gedacht onder een schuin aflopend dak dat het zicht richting de oever begeleid.

Vanuit de keuken is het mogelijk om via een opening naar de Flexkamer te kijken die een halve verdieping lager zit op maaiveld niveau.