Selecteer een pagina

Opgave

PROGRAMMA:            vrijstaande woning
LOCATIE:                      Bonaire (Caribisch gebied)
GROOTTE:                   ci 400m2
OPDRACHTGEVER:  particulier
PERIODE:                     eind 2020-heden
BEELDEN:                    Steven Nobel Architect

In de laatste uitbreidingswijk Sabadeco Crown West op Bonaire is deze moderne villa ontworpen. De villa maakt maximaal gebruik van het uitzicht en de altijd aanwezige wind op het eiland.
Er is geprobeerd met respect om te gaan met de aanwezige kwaliteiten op het kavel. Daarbij willen we zo veel mogelijk bestaand groen om het huis in tact laten. 

Om het groene karakter van deze vrijstaande woning te benadrukken hebben wij ervoor gekozen om aan de straatzijde geen perceel afscheiding te maken. De woning lijkt daardoor echt midden in de oorspronkelijke natuur te staan. De zogeheten “Kunuku” in het Papiamentu.

Hoogtekaart

Vooraf aan het ontwerptraject is het kavel ingemeten en is er een zeer nauwkeurige hoogtekaart aangeleverd. Op basis van die hoogtekaart zijn de woonfuncties en zwembad gepositioneerd.

Doordat de ondergrond bestaat uit rotsen is het uitgraven van een zwembad een kostbare aangelegenheid. Omdat de woning zich bergopwaarts bevindt vanaf de ontsluitingsweg betekend dat dat je vanaf je woning over de weg kijkt richting de zee. Een beetje hoogte vanaf terras en woning zou dus niet verkeerd zijn zodat je over de auto’s en lager gelegen huizen heen kijkt. Er is daarom gekozen om het zwembad niet in te graven, maar bovenop de rotsen te zetten. Hiermee hebben we gelijk wat hoogte ten opzichte van de bestaande berg. De wand van het pooldeck fungeert hiermee gelijk als omheining van het perceel.

Twee vliegen in één klap dus!

ROUTE

Bij aankomst bij het kavel rijd je als het ware om het lager gelegen gastenverblijf heen richting de carport met de zee in de rug.

Eenmaal de auto geparkeerd loop je een halve verdieping omhoog waardoor je uitkomt op het niveau van het pooldeck. Bij elke trede omhoog opent het uitzicht zich richting de zee steeds meer en meer.

Dit pooldeck niveau is gelijk aan het niveau van de woonkeuken.
Door de grote gevelopeningen is de keuken ook een soort buitenkeuken en is dan ook vormgegeven als een soort bar.

split level

Het kavel is licht glooiend. Daarom hebben we een splitlevel geïntroduceerd om zo maximaal gebruik te maken van het kavel en het uitzicht.


De woonkamer hangt als het ware tussen de twee niveaus in. Hierdoor kijk je vanaf de woonkamer over de zithoek bij het zwembad heen in plaats van er tegenaan.

WIND

De wind op het Caribische eiland Bonaire komt bijna altijd van dezelfde kant. Dat betekend dat je hier je ontwerp goed op kunt afstemmen.

De wind komt  van de “achterzijde”. Dat is gunstig, want daar wordt door middel schuifdeuren de toevoer van wind geregeld. Aan de uitzichtzijde  kan door middel van luiken de hele gevel open gezet worden zonder dat het te hard gaat waaien in de woning.