Selecteer een pagina

villa suikerpalm

 

Welkom bij Villa Suikerpalm, een architectonisch ontwerp gelegen in de nieuwbouwwijk genaamd Suikerpalm op het betoverende eiland Bonaire. Deze unieke villa is een eerbetoon aan de schoonheid van de Caribische natuur en de eenvoudige elegantie van Bonaire’s architectuur.

PROGRAMMA:            Villa  voor de familie
LOCATIE:                      Suikerpalm Bonaire (Caribisch gebied)
GROOTTE:                   ca 230m2
OPDRACHTGEVER:  particulier
PERIODE:                     2023-heden
BEELDEN:                    Steven Nobel Architect

 

ENG:

Welcome to Villa Suikerpalm, an architectural masterpiece nestled in the lush new development of Suikerpalm on the enchanting island of Bonaire. This unique villa, inspired by the owner’s early dreams, pays homage to the beauty of Caribbean nature and the simple elegance of Bonairean architecture.

 

“Een oase van rust, ruimte en Briesje

aanrijroute

Het kavel bevindt zich in een bocht van de weg. Het huis is daarmee een wezenlijk onderdeel van het straatbeeld. Wij wilden een niet te pompeus gebouw maken en hebben daarom gekozen voor een harmonieus geheel van een aaneenschakeling van kleinere huisjesvormen.

Als erfafscheiding is ervoor gekozen om de muur niet geheel op de erfgrens te zetten. Je zou dan namelijk frontaal tegen een blinde muur aan rijden. Er is daarom gekozen om ter plaatse van de entree voor voetgangers een soort voortuin te maken. Hierdoor ontstaat er een vriendelijk, uitnodigend beeld.

 

 

bestemmingsplan

Het bestemmingsplan laat qua hoogte niet veel toe. De nokhoogte mag niet meer dan 6 meter zijn en de goothoogte moet lager zijn dan 4 meter. Om de footprint van het gebouw niet te groot te maken zijn we gaan kijken of we plaatselijk toch 2 bouwlagen konden maken. Door slimme kapverdraaiingen en goede positionering van de woonprogramma onderdelen konden we deze compacte woning maken. En deze natuurlijk tevens te voorzien van de altijd lekkere Caribbean breeze.

building regulations

The zoning plan did not allow much in terms of building height. In order to keep the footprint compact, we looked at whether we could create 2 floors when needed. We were able to create this compact home through clever roof turning and good positioning of the living program components according to the necessary height. And of course also provide it with the always nice Caribbean breeze.

plattegrond

Het ontwerp bestaat uit drie zorgvuldig gepositioneerde huisjesvormen. De tussenruimten zijn overdekt met een plat dak en maken er één woning van. Door dit ontwerp concept blijft de schaal klein en passend bij de Bonairiaanse bouwstijl. Hierdoor is het tevens mogelijk om de wind goed door het huis heen te laten waaien.

De keuken vormt het hart van de woning en is iets opgetild om zo mooi over het zwembad de weidse Kunuku in te kijken.
Hetzelfde geldt voor de woonkamer boven de entree en de berging. (links op de plattegrond)  Ook deze kijkt over de eetkamer heen de natuur van Bonaire in.

De ouderslaapkamer is rechtsboven gedacht boven de kinderslaapkamers. Vanwege de kapvorm en de geringe vrije hoogte zijn de kasten onder de kap nabij de goot gemaakt zodat de vrije hoogte gebruikt kan worden om te staan en de badkamer te plaatsen.
Rechtsonder is een kantoor en berging ontworpen. Deze ruimte kan tevens dienst doen als logeerkamer en of gameroom voor de kinderen.

natuur als gids

Dit architectonische ontwerp is zorgvuldig gemaakt om optimaal gebruik te maken van de zachte Caribische wind en het adembenemende uitzicht op de Kunuku te behouden. Vanuit elke hoek van Villa Suikerpalm wordt u omarmd door de natuurlijke schoonheid van Bonaire, terwijl uw privacy gewaarborgd blijft.

Dit is met name voelbaar in de keuken met zijn dubbele oriëntatie. Dit om zo maximaal gebruik te maken van de wind en op het uitzicht georiënteerd te zijn met behoud van privacy richting de buren.

 

onder de kap

Zoals gezegd hebben wij de verschillende woonfuncties zorgvuldig geplaatst. Op de eerste verdieping was niet veel vrije sta hoogte conform bestemmingsplan.
Wij hebben daarom de woonkamer, waar je doorgaans zit, en slaapkamer, op de eerste verdieping geplaatst. De ruimte onder de kap waar je niet kunt staan wordt dan gebruikt voor bank en voor kastenruimte.

Het uitzicht op deze verdieping is weliswaar fantastisch!