Selecteer een pagina

PROJECTINFO

PROGRAMMA:            1 atelier, 5 nieuwbouw appartementen en 1 penthouse
OPDRACHTGEVER:  Particulier
GROOTTE:                   1100m2
LOCATIE:                     de Markt, Papendrecht ,
PERIODE:                     okt 2022-heden
BEELDEN:                    Steven Nobel Architect
PUBLICATIES:            AD,     Papendrecht.net

opgave

In Papendrecht ontstaat er de laatste tijden meer leegstand in de commerciële plint. Toen de huurder van deze locatie zijn huur heeft opgezegd zijn we gaan kijken naar een goede nieuwe functie. Uiteindelijk hebben we voor een Frisse ontwikkeling nieuwbouw appartementen gekozen op deze voormalige locatie van de opticien aan de Veerpromenade in Papendrecht.

Opbouw volume

Het bouwvolume sluit aan bij de laagbouw aan de Veerpromenade. In de massa is een oplopend karakter zichtbaar richting de Markt. Om het dorpse karakter van Papendrecht op deze plek te omarmen eindigt dit oplopende gebaar hier in een karakteristieke huisjesvorm als een klein accent. 

Dit huisje is vanaf de Veer weg en entree van het winkelgebied duidelijk zichtbaar. Een mogelijk geplande nieuwe ontwikkeling voor dit pand zou dan ook een terugliggende rooilijn krijgen waardoor er een verbreding in de straat komt en het huisjes zichtbaar blijft. Hierdoor ontstaat er ook een soort verblijfsruimte in de aansluiting van de Markt op de Veerpromenade.

entree

De opgetilde hoek kent een uitnodigend karakter. De entree van bovenliggende appartementen en de entree van het atelier op de begane grond worden in 1 helder gebaar opgenomen in het sculptuur.

In de glaspartij zit een gebogen glaselement welke we kennen uit de oude winkeletalages.

Binnen deze toch stedelijke omgeving in het dorp Papendrecht zorgen de afgeronde hoeken voor bepaalde vriendelijkheid / zachtheid / luchtigheid en charme.

Plattegronden

De plattegronden hiernaast zijn zo georiënteerd dat de onderzijde de zijde is richting de Markt. Onderzijde is hiermee de Noordzijde.

Omdat het terrein naar rechts van de plattegrond afloopt is dat de locatie geworden waar de entree zit voor het souterrain en de parkeerplekken voor het penthouse. Op die manier kon er een bel-etage gemaakt worden (=opgetilde vloer tov maaiveld). Hierdoor is het mogelijk om op de begane grond toch woonprogramma te maken en zo een levendige plint te krijgen.

De buitenruimten zijn op de hoeken geplaatst zodat deze ook de ochtend of avondzon hebben. In de plattegronden wordt om de buitenruimte heen geleefd.

Het penthouse heeft drie buitenruimten. Op deze manier heeft het penthouse haast het ge voel van een bungalow, maar dan met een waanzinnig uitzicht!

Het penthouse heeft een eigen lift welke vanaf zijn garage direct naar boven gaat. Bezoekers gebruiken de andere lift. Ook die eindigt direct in het penthouse.

Achterom

Aan de westzijde van het perceel zit een parkeerplaats. Deze parkeerplaats ligt lager dan de Veerpromenade aan de oostzijde. Vanaf deze westzijde worden dan ook de bergingen en de parkeergarage bereikt.