Selecteer een pagina

Koperen opbouw

PROGRAMMA:            Woning
LOCATIE:                      Breda
GROOTTE:                    147 m2
OPDRACHTGEVER:  particulier
PERIODE:                     2018-heden
UITVOERING:               Juli 2019-2020
CONSTRUCTIE:           Sterk Adviesbureau
BEELDEN:                    Steven Nobel Architect

OPGAVE

Op een bestaande bovenwoning was de wens een opbouw te realiseren om zo een prettige buitenruimte voor een gezin te kunnen realiseren. De woning bevind zich in beschermd stadsgezicht in Breda wat betekend dat hier een opbouw in principe niet zichtbaar mag zijn vanaf de straat. Deze woning is echter een hoekwoning en een opbouw zou dus altijd zichtbaar zijn. Na en intensief ontwerptraject en diverse overlegmomenten met de gemeente is hier een uitzondering op gemaakt en is op het gerealiseerde plan een bouwvergunning verleend.

plattegrond

Op de bestaande eerste verdieping is een nieuwe indeling gekomen om hier een prettige verblijfsruimte en twee slaapkamers in te kunnen maken.
De woning heeft namelijk een zeer langwerpig oppervlak. Om dit iets minder dramatisch te maken hebben we de keuken bij de woonkamer betrokken waardoor er én een open keuken gerealiseerd werd én de gang minder lang werd naar de woonkamer. De gang kreeg hierdoor een ruimtelijker gevoel.

De oorspronkelijke badkamer is verplaatst naar de ruimte tussen beide kamers aan de rechterzijde van de plattegrond. De vrijgekomen ruimte is toegevoegd aan de kleine kamer. De nieuwe badkamer is nu vanaf beide slaapkamers te bereiken.

Vanaf de woonkamer is een rechte steektrap naar de nieuwe opbouw geplaatst. Via een een grote glazen pui in de opbouw valt het licht mooi naar beneden langs een vlakke muur. De opbouw is af te sluiten door middel van een geïntegreerde deur onderaan de trap.

In de opbouw is een soort tweede woonkamer aan het riante dakterras geplaatst. Meer verscholen is de master bedroom met een eigen badkamer geplaatst. Hier kun je volledig wegdromen bij een spectaculair uitzicht door de glazen pui naar buiten, of het fantastische lijnenspel in de kap.

DE GANG

De gang is het verbindende element tussen de voor en achterkant van de woning. We hebben  gekozen om in deze gang de kastenwand uit te voeren in een houtfineer welke duidelijk deze verbinding legt. Deze kastenwand herbergt allerlei voorzieningen zoals garderobe, wasmachine en eindigt in de kastenwand van de keuken.

VERBINDING

Je loopt het licht tegemoet als je de nieuwe trap oploopt richting de pui die grenst aan het dakterras.

Door deze muur helemaal vlak te maken valt er mooi strijklicht naar beneden tot in de woonkamer.