Selecteer een pagina

Projectinfo

PROGRAMMA:            afhechten van een gevel
LOCATIE:                      jaarbeursplein Utrecht
GROOTTE:                   70 strekkende meter
OPDRACHTGEVER:  gemeente Utrecht
AANNEMER:               Bouwbedrijf van den Engel BV
PERIODE:                     2012-2014
BEELDEN:                    Stijnstijl Fotografie 
Ontwerp is gemaakt als onderdeel van Zecc Architecten

inleiding

Op het Jaarbeursplein stond een grote parkeergarage tegen het NH hotel aan. Na de sloop van deze garage werd er een gevel zichtbaar van het NH hotel die niet ontworpen was. En dat terwijl deze gevel nu juist ineens een aanzicht werd vanaf het plein dat hier ontstond. Dit gaf een erg rommelig beeld.

De muur is 70 strekkende meter lang en het achterliggende programma heeft eigenlijk geen ramen nodig., er stond eerder immers een garage tegenaan. In de tijd dat Steven Nobel onderdeel van Zecc architecten was, is hij op zoek gegaan naar aanleidingen om de muur interessant en vriendelijk te maken en tevens een rust te creëren vanaf een afstand.

Grenzend aan de muur is een taxistand plaats en een Kiss&Ride. Er is daarom een bankje ontworpen, zodat men hier kan wachten in de zon. De muur is namelijk pal zuid georiënteerd.

stoeptegels als gevel

De muur bevindt zicht op een zeer prominente locatie in de stad en is daarom een aantrekkelijke muur om aanplakbiljetten of graffiti op aan te brengen. Dit was een belangrijk aandachtspunt tijdens het ontwerp van de muur.

Er is daarom gekozen voor een ruw gevelmateriaal met een afwisselend metselwerk patroon. Het materiaal zijn gebroken stoeptegels. Naast dat het materiaal goed aansluit bij de betonnen gevelelementen van het bestaande NH hotel, is het ook een passend materiaal aangezien de gemeente opdrachtgever was.

vERLICHTING

In de avond wordt de muur van onderaf aangelicht door spots in de grond en een lange LED lijn in het bankje. Door het aangelichte metselwerk patroon ontstaat er in de avond haast een soort kunstwerk. Er is in het ontwerp zelfs rekening gehouden met de locatie van de lantaarnpalen in de openbare ruimte, zodat er hierdoor een mooi schaduwspel ontstaat in de avond en nacht.

vriendelijke hoogte

De hoogte van het metselwerk is 4 meter. Dit is bewust laag gehouden om gevoelsmatig de gevel niet te hoog te laten worden. De gevel die echter afgewerkt moest worden van het NH hotel was plaatselijk wel hoger. Zo stonden er installaties op het dak welke nu weggewerkt zijn door middel van iets terug liggend plaatmateriaal. Dit materiaal is tevens gebruikt om het trappenhuis aan de linkerkant van de gevel af te werken.

Hierdoor is de ingreep een duidelijk horizontaal gebaar dat door zijn detaillering op alle schaalniveaus aantrekkelijk is.