Selecteer een pagina

Uitgenodigd

Voor de zomervakantie werd ik door alle bewoners uitgenodigd bij het inmiddels gerealiseerde project uit mijn tijd als partner bij Zecc Architecten.

Wat was het leuk om iedereen zo blij en trots te zien met hun ontwerp. Ik kijk dan ook terug op een zeer leuke en prettige samenwerking in dit collectief dat hun eigen appartementengebouw heeft ontwikkeld waar ze oud kunnen worden.

rondleiding

Na een kop koffie liet iedereen mij vol trots hun woning zien. Duidelijk werd mij weer dat dit een onwijs leuk traject is geweest. Naast de fijne sfeer dit er heerste was er ook een enorme betrokkenheid. 

Verder vond ik het erg interessant en mooi om te zien hoe plattegronden eruit gaan zien als je de echte eindgebruiker aan de tekentafel erbij betrekt.

CPO Surplus

PROGRAMMA:            22 Appartementen van verschillende groottes
OPDRACHTGEVER:  SURPLUS (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)
GROOTTE:                   4000 m2
LOCATIE:                      Zeisterwerf Zeist
PERIODE:                     2014-2019
RENDERS:                   Zecc Architecten
FOTO’S:                         Steven Nobel  Architect
OPMERKING:              Ontwerp is gemaakt als onderdeel van Zecc Architecten
Links:                             Zeisterwerf

 

Impresssies uit de selectiefase. Hierin wordt duidelijk dat het concept van horizontale belijning met daartussen glas, hout en baksteen veel vrijheid bied voor de uiteenlopende wensen van het collectief zonder dat het een rommelig beeld gaat geven. 

{

Uit de drie architectenbureaus die nog (steeds) in de race zijn, wordt onder leiding van KUUB op een zeer geanimeerde bijeenkomst op 29 november 2014 Zecc gekozen. Steven Nobel tekent voor het ontwerp, Marnix van der Meer voor de proceskant. 

 

concept

In de selectie uitvraag was een L-vorming volume weergegeven. Lastig bij een dergelijk volume is dat er in de hoek altijd programma komt dat juist geen relatie heeft met de collectieve tuin. In een CPO waarin alle deelnemers dus opdrachtgever zijn, zal echter wel elke woning goed moeten zijn. 

Daarom ontstond het idee dat het niet 1 gebouw moest zijn maar twee gebouwen. Deze twee gebouwen zouden we vervolgens op oriëntatie afschuinen, waardoor er tussen de blokken onderling gevoelsmatig meer “ruimte” ontstond. Deze afschuining heeft ook qua privacy weer veel voordelen.

De blokken zouden van beneden naar boven steeds kleiner worden, waardoor er dakterrassen ontstaan. Verder was er ook het idee om luifels te maken waar men ook uit de zon kon zitten. Die luifels zorgden er dan  tevens voor dat je ook uit het zicht van je bovenbuur kunt zitten.

Met de sterke horizontale belijning en de vrije invulling ertussen van hout, glas en baksteen dachten we een concept te hebben dat alle wensen binnen dit systeem kon verenigen.

De werkelijke toedeling van appartementen was dan ook voor mij echt een spannend moment. Maar wonder boven wonder hadden we alle betrokkenen in 1 keer op de juiste plek.

flexibiliteit

Door middel van enkele ruimtelijke visualisaties is geprobeerd om de veelzijdigheid en flexibiliteit van het concept uit te leggen. En met succes dus want uiteindelijk kregen we de opdracht. 

{

Weer is er champagne en veel waardering voor de zorgvuldige manier waarop Zecc de verdeling heeft aangepakt en voor de flexibele houding van de leden. 

concept

Het concept bleek te werken. Naast dat iedereen zijn plek gevonden heeft binnen het concept heeft het ook nog een fraai gebouw opgeleverd.