Selecteer een pagina

OPGAVE

De gymzaal aan de Floris V-laan in Waalwijk is al enige tijd niet meer in gebruik. De gemeente Waalwijk heeft geïnteresseerden daarom gevraagd om plannen in te dienen voor de herontwikkeling van het pand en/of perceel. Er zijn zeventien plannen ingediend.

Dit plan behoorde tot de 2 plannen met de hoogste score en werd daarom voorgelegd aan de buurt tijdens een bewonersavond. De stem van de buurt was doorslaggevend.

PROGRAMMA:            7 appartementen en 3 gezinswoningen
LOCATIE:                      Waalwijk  (Floris V-laan)
GROOTTE:                   appartementen 80/90 m2 en gezinswoningen 140m2
OPDRACHTGEVER:  Sellenra Vastgoedontwikkeling
PERIODE:                     2018
BEELDEN:                     Steven Nobel Architect

 

Stedenbouw

De schuine dakhelling van de kop reageert op de jaren ’30 ontwikkeling aan de andere zijde van de straat en vormt zo een welkome entree van de Van Assendelftstraat in Waalwijk.

De 3 gezingswoningen sluiten qua typologie aan op de bestaande gezinswoningen in de Van Assendelfstraat. Tevens pakt de eindwoning de rooilijn en de goothoogte op van deze bestaande gezinswoningen waardoor er een vloeiende overgang gerealiseerd wordt in het project op de omgeving.

Aan de zijde van de Floris V-laan springen de appartementen plaatselijk iets terug, zodat hun daglicht niet belemmerd wordt, maar juist nu gaat uitkijken op een groene wand.  

Duurzaamheid

Naast dat deze woningen All-electric Nul-op-de-meter woningen worden is er ook gekozen voor groene daken. Deze zorgen voor een hoger rendement van de zonnepanelen, maar zorgt ook voor een betere waterbuffering en dus een ontlasting van het gemeenteriool bij hevige stortbuien.

Het regenwater wordt vanaf het dak begeleid naar mee-ontworpen plantenbakken, waarna het uiteindelijk uitkomt bij vijvers / bassins die op hun beurt weer zorgen voor een mooie entree van de appartementen en woningen.

Hitte stres

Eén van de aandachtspunten in de selectie uitvraag was “hittestres”. Naast dat de groene daken bijdragen aan een positief effect op “hittestres” hebben we ook gekozen voor een mooie lichte tint metselwerk om zo de omgevingstemperatuur niet al te veel te laten stijgen.