Selecteer een pagina

OPGAVE

In de populaire wijk “Vogelenbuurt” in Utrecht is een woning helemaal klaar gemaakt voor deze eeuw. Niet alleen qua ruimtelijkheid, maar ook qua techniek. De woning is namelijk volledig geïsoleerd naar de normen van nu. Het huis wordt verwarmd door middel van lage temperatuur verwarming. Ventilatie gebeurd gebalanceerd met warmteterugwinning systeem.

PROGRAMMA: Woning
OPDRACHTGEVER: particulier
LOCATIE: Utrecht
GROOTTE: 160 m2
PERIODE: 2018-2019
UITVOERING: dec 2018-juni 2019
AANNEMER: Bouwbedrijf Nagel
BEELDEN: Steven Nobel Architect

UITBOUW

De oude uitbouw met zijn smalle keuken was niet meer van deze tijd en is daarom geheel gesloopt. In plaats daarvan is er een nieuwe uitbouw ontworpen met daarin de leefkeuken grenzend aan de stadstuin.

ONTWERP

De ontwerpopgave bij dit project is begonnen op de slaapverdieping op de tweede. De opdrachtgever heeft namelijk drie kinderen en voor hen was de wens om op de tweede verdieping drie slaapkamers te realiseren en een eigen badkamer. De ouders zouden op de eerste verdieping slapen en hier zou tevens een werkkamer / tweede woonkamer komen. De locatie van de trap op de tweede verdieping was dermate lastig dat we besloten hebben deze te veranderen en te spiegelen, zodat hier drie slaapkamers en een eigen badkamer te plaatsen zijn.

Het veranderen van de trap had een invloed op de hele woning. Zo ontstond er een betere relatie tussen de tweede woon/werk kamer en de woonruimte op de begane grond. De trap die zit dus niet meer weggestopt in de gang, maar laat zich als een architectonisch element zien vanaf de begane grond.

{

Verrast

 Tijdens het ontwerp proces werden we prettig verrast door de creativiteit en het ruimtelijk denkvermogen van Steven Nobel

 

WOON/WERK KAMER

Eenmaal de trap opgegaan komen we op de eerste verdieping waar de woon/.werkkamer en master bedroom zijn geplaatst. De ouders kunnen zich hier aan het einde van de dag rustig terugtrekken en ontvluchten zo de drukte van de stad.

{

Omdraaien trap

Het omdraaien van de trap resulteerde in een directe verbinding tussen de leefruimtes op de begane grond en de eerste verdieping en geeft verbondenheid in het huis.

In combinatie met de fraaie schuifdeur / kast combinatie gast dit het huis een fijne dynamiek.

MASTER BEDROOM

De ouder slaapkamer grenst met en-suite deuren aan de woonwerkkamer op de eerste verdieping. Aan het voeteneinde van het bed is het was meubel geplaatst en in de deur rechts daarvan betreed je de inloopdouche.

{

SAMENwerking

De informele en open samenwerking tijdens het ontwerp proces hebben wij als zeer prettig ervaren.

KINDERKAMERS

De hele verdieping is hier open geweest en opnieuw ingedeeld. Hierbij is de ruimte zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Ruimtes zijn net breed genoeg gemaakt voor een bed en zelfs de ruimte boven de trap is gebruikt om kastruimte te creëren in de aangrenzende kinderkamer. Op deze manier hebben we op deze oppervlakte toch een badkamer / apart toilet en 3 kinderslaapkamers weten te realiseren.

{

Effectief Ruimte gebruik

De indeling van de slaapkamers van de kinderen was een puzzel waarbij het ruimtelijk inzicht van Steven Nobel heeft geresulteerd in een zeer effectief ruimte gebruik waardoor er drie slaapkamers van gelijke oppervlakte, een badkamer en een toilet mogelijk bleek.

VOOR & NA